TABUNG SIMPANAN

sAhAbAT KuSaYanG...!!

tabung masa depan

Thursday, January 3, 2013

DIY Guestbook + Final Exam!

Assalamualaikum...


Pejam celik pejam celik dah masuk tahun 2013 da..kejap jer masa berlalu kan? umur pun da makin meningkat..kubur da kata mari..rumah da kata pergi da tu..sama-sama la kite bersiap sedia tak kira masa..insyaALLAH.. hopefully umur masih panjang..untuk terus beramal ibadat kepadaNya..Aamiin.. (^_^) Kahwin pun ibadat taw heee.. so almost 36 days until my big day..ya Allah permudahkanlah urusan kami..hari da makin hampir..tapi preparation xsmpai 50% pun lagi..aigoo.. abis exam ni memang kene pulun wat preparation laju2 la.. Minggu ni minggu final exam.. so struggle giler la kite pulun study..heee padan muke den..time study week p balik kg sangat..padahnye..study ntah kemana..jalan ajer koje nyer.. jalan pun bersebab tawww hee.. btw 2 paper dah selamat dijawab pada 2hb iaitu semalam ngeh3.. and only 1 paper to go..jauh lak gap nak tunggu 11hb ni..so alang2 lambat lagi.. kite gune la masa yang ada ni untuk wat preparation yang boleh disiapkan disini hehe.. 

Trend orang kahwin skang mesti ada GuestBook an3? So ite and En.Tunang pun decide nak buat jugak la mende alah ni.. mula2nya kite nak tempah je kat Vendor2 yang sediakan perkhidmatan GuestBook ni..ada jugak dua tiga yang berkenan tapi biler tanya harga..mak aiyhh mahalnye.. RM180 satu guestbook yang hanya ada dalam 30 pages..wohoo not worth it.. so kite pun DIY la kite nye guestbook sendiri for both reception..then print ajer.. alhamdulilah segalanya dipermudahkan..bertuah study kat UPM ni sebab mudah nak pergi sri serdang, langkah satu kaki je dari gate kat fakulti alam sekitar tu dah sampai kat kawansan old flat sri serdang.. yang bestnye kat sri serdang ni, lau print2 lebih murah dari kebanyakkan tempat.. most of UPM and UNITEN student suke benor la print kat old flat sri serdang ni..berbaloi-baloi.. and for my eh our guestbook pun, for me really worth it coz berganda-ganda jimat dari tempah kat luar sana.. so kite wat keje2 print ni kat kedai Kerry Trading..kedai ni paling femes la kat sini.. 



Pada mulanya, pening jugak memikior kat mana nk print guestbook coz kite p tanya kedai-kedai yang wat printing bunting and kad kawen kat old flat sri serdang ni..ada diantara dorg cakap xboleh la..ada yang boleh tapi caj RM185 hamekk kau.. mahalnyeee..print je kot.. so pk punye pk..baru la perasan yang Kerry Trading tu leh print macam2 coz macam jenis kertas dorang ada..so ape lagi serbu la kedai tu..kite bukan stakat print guestbook jer..ngn penanda arah, sign2 untuk cut and stick pun print kat situ sekali..siap ngan questionnaire FYP kite 100pcs pun print kat situ... time dah siap print guestbook tu da siap gelung2 kan memang puas hati la coz hasil kerja keras sendiri mendesignkan...siap tokey cine yang pompuan tu cakap cantik taw hee...alhamdulilah.. dialog ngan amoi tu 

Amoi : U mau kahwin ek? cantikla..:) 

Me    : Yup..hehe.. bulan depan :) (dalam hati ape yang cantik? aku ke? hahaha perasan betol! :P )

Amoi : Wahh... :) ..ni pun manyak cantik guestbook u..:)

Me    : Tq2.. (blushing)  >_<  hehe.. buat guestbook sendiri jimat skit..:)

Amoi : Betul2.. kalau u tempah kat luar mahal woo.. nanti u nak tambah apa-apa dia caj lagi..bila da buat tempahan nak tak nak kena bayar lebih la lau ada nak ubah2 skit..

Me    : A ah la..sangat setuju.. kat luar sana mahal..lau custom made lagi mahal..:)

Amoi : uih..Malay pun macam tu ka? mahal jugak meh?

Me    : Alaa same je.. tak ada orang wat guestbook murah..malay cina india semua sama hahaha( gelak sama2 ) 

Amoi : Yela cari untong sampai melampau sangat..tengok u buat..lagi cantik dapat jimat lagi maa.. hehe :)

Me    : Hehehe (gelak blushing2...)

Best print kat Kerry Trading ni sebab kite boleh pilih jenis kertas yang kite nak gune and amoi tu memg baik..senyumm je tiap kali bercakap ngan kite..hee suke2 (^_^) so here my guest book..gold for mine and silver untuk belah encik tunang (^_^)



nak tengok design kat dalam? bisa aja...ni la isi kandungan nya.. dan item2 lain yang kite print kat situ (^_^)





  







yang atas ni design untuk bride reception..all color..menggunakan kertas yang licin dan berkilat cam buku custom album.. so nanti kene sediakan  permanent marker pen la hehe.. kat bawah ni untuk groom reception..yg depan2 sama jer cam bride nyer cume bahagian guest text jer len..gune kertas tebal yang biasa coz belah groom xde wat photo booth..just guestbook corner biasa..tp bride and groom text gune kertas licin cam muke2 depan hee..majlis belah bride, kite sediakan photo booth..but limited only for 40 person yang terawal haha..sebab film mahal wooo..kite gune polaroid (betul ke aje nih?) camera pinjam cousin punyer..thats why design len n kertas len sket..n harga untuk gustbook belah bride RM 75.++ mahal sket dr belah groom yang only RM 27.++ heee patutnye dua2 wat cam belah groom jer..jimat sket aihhh =.= ape boleh buat da print da.. redhooo jela.. (^_^)



so here item2 lain yang kite print skali kat Kerry Trading ni..

untuk hiasan photobooth guestbook corner nanti.. menggunakan kertas keras dan tebal cam kadboard heee.. senang nnti tinggal cut and stick kan jer (^_^)


tersilap printer..so hasilnye warna pudar..nak tak nak liminate jela..da terprint...lau buang kan membzir lak hee..


100 set of questionnaires huhu.. 

total duit terbang RM 139.50 (jimat daripada tempah dapat satu guestbook yg bernilai almost RM200 ni tak sampai 150 dapat dua guestbook n print bende2 len hehe) 


so B2B sekalian..yang ada hasrat nak wat DIY Guestbook ley la gune idea kite nak tiru bulat2 pun xpe..lau xkasi tiru xtempek la plak dalam ni hehe.. lau nk kite tolong designkan boleh.. tapi berbayar (whahaha otak bisnes) :P

so hepy new year..hepy ber'final exam' and hepy wedding day wat bakal yang langsungkan perkahwinan 2013 ni..see ya..nk sambung DIY bunting lak (^_^)


10 Owg Conteng Entry:

Anonymous said...

Kak lahh, simpan satu page utk kite, kite nak sign beso besoooo..:D

Putry Bella said...
This comment has been removed by the author.
Putry Bella said...

cik anon ni aufa ke furqan la nim..hehe2..insyaALLAH tgk la yer..:)

Norashikin Khalid said...

Hai..student upm eh??kita pun..tga nk diy guestbook gak..guestbook tu mmg asalnye kosong ke??hee

Daughter of Hj Kamal said...

Norashikin Guestbook tu kite buat sendiri.. awk pergi kt kerry trading kat situ ada byk paper yg cantik2.. then awk diy la guestbook awk..design kt powerpoint jer then print la gune paper kt situ..mcm2 jenis ada.. :)

Lee Meiling said...

erm nak tanya.kedai kerry trading ni ada photostat copy of senior note about the medicine and surgery note ?

Daughter of Hj Kamal said...

Lee meiling Ada rasanya..Cuba Tanya dorg..biasanya dorg MGM Ada copy note senior

Lee Meiling said...

tq ya ;]

ceriterahatiku said...

keery trading tu kat mana ye?

Daughter of Hj Kamal said...

Ceritahatiku..Kerry trading tu Kat serdang..belakang upm..