TABUNG SIMPANAN

sAhAbAT KuSaYanG...!!

tabung masa depan

Saturday, February 4, 2017

Jahitan luka episiotomy terbuka??!!

(published draft date mac 2016)

Scary tak dengan tajuk entry in?? Bagi para ibu yang bersalin normal pastinya Ada yang mengalami masalah jahitan terbuka ni kan? Bagi yang tak kene gunting..tak kene jahit syukur alhamdulillah.. Ada juga yang dijahit dan sembuh dengan jayanya..bersyukurlah..tapi bagi yang jahitan nya terbuka mesti takut Malah Ada yang fobia Kerana terpaksa dijahit semula..oh ya dijahit semula Tanpa bius!! Sakit...yang kene bius lepas beranak pun Sakit ni kan pulak Tanpa bius...fuhhh Dugaan..

Macam mana boleh terbuka yerp.? Mungkinkah jahitan yang dijahit tu kurang kemas? Atau ibu terlalu lasak Jalan terlalu laju?? Atau mungkin kulit ibu terlalu Lembut bak kulit tauhu?? Ntahlah...well bende ni kite SENDIRI alami time berpantang huhuhu so scared when nurse yang datang check up mama and baby kat rumah said jahitan kat bawah tu terbuka sket!! I was like WHAT...??! Punyala jalan kepit2 kalah perempuan Melayu terakhir sekali terbuka jugak huwaaa..one of da nurse said jahitan tak cantik..yela bukan doctor pun yang jahit.. Midwife ke nurse tah yang jahit Aritu..plus they said my skin is thin so might one of the reason la kot.. Dorg refer me to meet the doc..doc Ckp Mmg Ada terbuka sket but not too serious..doc tu Minta kite pergi ke bahagian kecemasan kat hospital untuk jahit Balik..but I refused to do that..I choose to have a traditional treatment. Mula2 Umi kite Belikan manjakani..kite asah n sapu kt jahitan Tu.. Esoknya kite blend manjakani tu jadikan serbuk..lebih senang nak sapu huhu.. Almost 5 day sapu I found that benang pada jahitan makin tebal and rasa sakit..nurse datang check she said manjakani tu mengeras and melekat pada benang and kulit kite..wahh patutla sakit...after that terus xletak dah manjakani tu..just cuci dengan air garam suam n letak ubat kuning Balik..Kasi cuci manjakani yang melekat tu..alhamdulillah hilang..

Google punya Google I found one of da blogger citer pengalaman adiknya yang juga mengalami masalah yang sama Macam kite..she said rejusol from house of healin bagus digunakan..so kite pun apa lagi cepat2 Minta Umi kite to long Belikan..yela alang2 house of healin tu satu building ngn Butik Umi kite kan..hehe..Harga Nya Rm77.90 ok la not bad. Pastu tetiba baru teringat since pregnant masa lepas beranak je minum SPV (SuperRich Puteri Vanilla)  pastu baru lah terhegeh2 membancuh minum pagi n malam. Sambil2 tu jarakkan jugak dengan pengambilan Rejusol.  

After 3 days consume SPV and  rejusol without failed
 kite perasan yang Luka yang terbuka tu dah bercantum..amazing..syukur alhamdulillah.. Lau taw awal2 lagi memang tak skip minum SPV pastu beli jugak rejusol as one of my confinement set..huhu..so for those yang baru lps bersalin tak Kira la normal or czer I highly recommended both of this product.. Xperlula nak Tunggu terbuka baru nak Cari..Sebab rejusol ni membantu rawat luka dalaman  dan luaran dengan cepat..SPV pon sama plus cepat kecutkan rahim. Susu pon melimpah ruah. Pastu bila dah hari ke 100 abis pantang.  Memang cik abang tegur macam anak dara hehe gara2 minum SPV 3box dalam pantang. Oh ye SPV kite ada taw kalau nak ikhtiar hamil dengan SPV or jadikan set berpantang whatsapp kite taw 0189127787 tapi rejusol kite xjual.  Awak2 cari lah kat house of healin xpon kt fb dah ada agent sekarang ni.  Maka abislah cerita pasal ni hehe.  




Wednesday, January 18, 2017

Macaroni goreng daging cincang

Assalamualaikum

Lately Si kakak dah pandai request apa dia nak makan. Usually as a mom kite ikut jela.  Lau tak ikut kang merajuk tak nak makan pulak.  As long as dia tak minta makan gula2 or jajan turuti jelaa kemahuan dia tu.

Harini baru je masuk dapur tengah pikir nak masak apa untuk lunch Si kakak bukak drawer kasi macaroni. "Mama masak la mayonis ni lama mama tak masak ni.  Kakak nak makan mayonis ni" hahaha macaroni dibantainya Macaroni.  Sabarlah nakk. "ohh kakak nak makan macaroni,  ok nanti mama masakkan kakak pergi masuk dalam main dengan adik dulu ye" Biasa nya kite betulkan ayat dia yang salah dengan normal percakapan je tak perlu cakap salah lah.  Ni macaroni bukan mayonis. Kadang2 anak2 ni dia akan belajar sendiri dari apa yang kita cakap.  Kalau kite betulkan dengan word negative trust me,  dia tak kan dengar plus dia plak argue nanti.  So lepas kite cakap macam tu dia terus jawab "haa kakak suke macaroni.  Mama masak macaroni ye.  Kakak main dulu" see dia sendiri akan betulkan 😊

Maka terhasilah Macaroni Goreng daging cincang.  Warna nye merah, tapi tak pedas sangat pun anak2 pasti suka 😊 Nak resepi tengok kat sini ye KLIK