TABUNG SIMPANAN

sAhAbAT KuSaYanG...!!

tabung masa depan

Wednesday, December 7, 2011

Giveaway Doploh Hengget (Entry Melekit)



okeyh hari ni kite join GA cam tajuk kat atas nih.. huhu.. nampak x duit doploh hengget atas ni? nak? jom join sekali..doploh hengget tu amat bernilai lau si pemberi tu betul2 ikhlas auw bagi..so jgn lepaskan peluang ni...bernilai tu...klik banner lau nk join yerp2..


kite nak cakap sket pasal SEDEKAH yer tawan2... korang tahu apa itu SEDEKAH? hehe tipu la lau xde yang tahu an? semua orang tahu apa itu SEDEKAH.. sedekah tu sebenarnya MUDAH..kite repeat MUDAH ye kawan2... sedakah tu mudah tapi SUSAH.. yela masyarkat pada hari ni susah sangat nak bersedekah, korang tahu x bertapa besarnya PAHALA orang yang suka bersedekah ni? tapi atas tujuan niat sedekah demi Allah lah  ni sedekah sebab nak menunjuk2 bek xpayah la yer.. Dari Abu Hurairah r.a, ia berakata bahawa seseorang telah bertanya kepada Nabi s.a.w " Ya Rasulullah, sedekah yang bagaimanakah yang paling besar pahalanya? Rasulullah saw bersabda, " BERSEDEKAH PADA WAKTU SIHAT,TAKUT MISKIN, DAN SEDANG BERANGAN-ANGAN MENJADI ORANG KAYA. JANGANLAH KAMU MEMPERLAMBATKANNYA SEHINGGA MAUT TIBA" (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) sebenarnya banyak sangat hadis2 yang menerangkan pasal bersedekah ni...


Senyum pun satu sedekah...kalau si A wat kamo marah, kamo jangan la tunjuk kemarahan kamo tu, just senyum kat dye, nanti mesti dye pelik..hehe panas lawannya sejuk, jadi lau tengah panas, cuba la istghfar diri, senyummmm je kat orang yang buat kamo marah tu, nanti dye pulak yang bengang kat kamo hehe.. kamo dapat pahala sedekah senyum..pahala sabar pon kamo dapat jugak.. (^_^) subhanaAllah, Allah tu maha pemurahkan? 


kamo2 mesti pernah dengan pepatah ni "what u give, u get back" haa.. apa yang kite sedekah tu, insyaAllah kite akan dapat balik, dengan erti kata lain, rezeki kite akan bertambah insyaAllah. Rasulullah pon pernah bersabda "bersedekahlah kalian, kerana sesungguhnya sedekah dapat menambah harta yang banyak, maka bersedekahlah kalian, Nescaya Allah menyayangi kalian" 


Rezeki yang kite dapat pada hari ini adalah pemberian Allah, jadi apa salahnya kalau kita nafkahkan sedikit rezeki kite kepada orang yang lebih memerlukan tapi janganlah secara terang2an xperlulah nak menunjuk2, riak tu Allah xsuka.. sesungguhnya sedekah yang secara sorok2 tu amat mulia disisi Allah.. (^_^)

4 Owg Conteng Entry:

ema nordin said...

Alhamdulillah, entri kamu bagi kamu pahala hari ini. Checked! =)

Putry Bella said...

amin..insyaAllah.. thanks for checking dis ntry kak Ema (^_^) hope ada rezeki..

ZYASH said...

Dari Blog EMA Nordin..Selamat berkenalan..

Putry Bella said...

hi...salam perkenalan juga :)