TABUNG SIMPANAN

sAhAbAT KuSaYanG...!!

tabung masa depan

Tuesday, October 27, 2009

ni ade sedikit info pasal KANSER...

tadi kwn2 kite ade cakap pasal kanser..so tergerak lah hati ini utk searh sket info pasal tu..so byk jugak lah info yg dapat..then kite nk sharelah sdikit info sal kanser ne kt kowg..lau kowg rasa sayang kat diri kowg..luangkanlah mase sket tuk baca tntng kanser ne..xbanyak yang kite tahu..tapi setakat nk share pengethuan yg ade boleh la..

Tanda-Tanda Awal Kanser

1.Kanser pangkal rahim- sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa, sakit selepas bersetubuh dan turun berat badan

2.Kanser payudara- bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan berdarah dari puting,pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di buah dada

3.Kanser usus besar - perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan, sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air

4.Kanser paru-paru- batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas termengah-mengah,sakit dada dan hilang berat badan

5.Kanser perut- hilang berat badan, muntah berdarah, sistem pencernaan yg tidak teratur,cepat kenyang walaupun makan sedikit

6.Kanser limpa- sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun berat badan,kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak

7.Kanser ovari- haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersetubuh, ketumbuhan bulu rambut yg melampau, suara menjadi lebih mendalam

8.Kanser otak- sakit kepala,muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh,pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti

9.Kanser prostat- sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan

10.Kanser darah (leukimia)-letih,pucat, mudah lebam dan mudah mendapat efeksi

11.Kanser tekak- suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak,sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher

Terdapat 10 Penyebab Utama Kanser

1.Makanan
2.Tembakau
3.Alkohol
4.Radiasi
5.Sinaran cahaya matahari
6.Pekerjaan
7.Pengambilan ubat
8.Pencemaran air dan udara
9.Perokok yang tidak aktif
10.Keturunan


Teh dan Kanser

Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah, membantu mengelakkan sakit jantung dan kanser. Di negara Jepun dan China, mereka mempercayai bahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakit kanser. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi selain memperkuatkannya. Teh juga mempergiatkan enzim sistem "detoxification" di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia yang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia juga berupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko serangan stroke.


Diet Untuk Mencegah Benjolan Pada Payudara

1.Hindari makanan berlemak dan bergoreng
2.Hindari makanan ringan yang masam
3.Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
4.Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
5.Ambil makanan mengandungi vitamin A, C, E dan B Compleks

Info ni PENTING taw..kite sebagai kaum wanita kenelah alert pasal hal-hal ni sebab wanita ne berisiko tinggi dapat kanser..n lau nk cegah kanser Rahim lau xsilap kite lingkungan umur antara 20 hingga 65 tahun perlu jalankan ujian PAP Smear untuk kenal pasti kte de potensi dapat kanser tu or tak n ne juga merupakan langkah2 berjaga2...ok..?

2 Owg Conteng Entry:

a r e s said...

makaseh sbb follow.. wee~ follow r blog satu lg, http://nates141.blogspot.com yg ko follow tu blog tok gmbr2 shje yg ni cter2 mnarik@hot

PutRi AnNe LaiLa said...

same2...hehehe..kite dah follow blog lgi stu tu...